måndag 28 februari 2011

Dagens outfit!

Var det nån som sa nittital? :D


Jepp, jag är nästan lika rosa i nyllet som på tröjan. Det är för att jag är nyduschad :P :)

söndag 27 februari 2011

Sex and the City outfit week! Söndagens bidrag!

...är inte en färdig outfit, utan en klänning som är på väg att bli till! Här har inspiration, idé och möjlighet gått hand i hand, eftersom jag nyligen köpt en hög med symönster från 60- och 70-talet. Den här klänningen var den jag ville börja med, eftersom jag har haft det perfekt tyget till en sådan hur länge som helst... Samtidigt passar den in väldigt väl i veckans tema... :)

Såhär ser satc-inspirationen ut:



Såhär ser mönstret ut! Plus lite bilder från tillklippningsprocessen och närbild på tyget!


Idag har jag sytt ihop det mesta av klänningen... men resultatet får ni se först när den är klar! ;)

lördag 26 februari 2011

Ingen dagens, men världens flyt!

Idag har jag legat hemma och varit bakis som en gammal gris. Därför blev det ingen outfit att visa, men däremot en annan kul grej!

Idag såg jag det här armbandet på Style Rookie (http://www.thestylerookie.com/) :


Sedan, när jag och älskling gick ut för att handla middag, så såg vi en påse med krimskrams som någon lämnat utanför grovsopsrummet... och där hittade jag... det här. Nog för att jag brukar ha flyt med att hitta grejer men hur stor är sannolikheten? :O

fredag 25 februari 2011

Sex and the City outfit week! Fredagens bidrag!

Äntligen fredag så man får vara lite fin! Såhär ser jag ut ikväll...


...och det här var min inspiration! Jag har letat efter avsnitt då det är vinter, det är inte så lätt. Som vanligt i film och tv så är det inte så poppis med kyla. Antar att det inte blir lika roligt att sätta ihop garderoberna då. Idag blev det några grejer som nästan är kopierade rakt av men så går det när man har samma smak, haha.

torsdag 24 februari 2011

Sex and the City outfit week! Torsdagens bidrag!

...blev samma som onsdagens :P Sjukt tråkigt, jag vet, men jag har bara legat hemma och segat. Förmodligen sov jag som en kratta natten till idag, för jag har varit en släpphänt zombie hela dagen. Håhåjaja, imorgon blir det nya tag och lite roligare kläder förhoppningsvis :D

För att det inte ska bli ett helt bildlöst inlägg - för så kan man ju inte ha det - så slänger jag in en gammal slappisbild på mig från 2008, den är så vårig och fin :)

onsdag 23 februari 2011

Sex and the City outfit week! Onsdagens bidrag!

Idag har jag bara varit hemma, städat, pysslat och fixat, och gosat med katterna. (Nu har vi två!) Därför blev dagens inspiration väldigt enkel, en hemmasåsaroutfit, eller vad man ska kalla det. Inte så jättespännande kanske, men iaf bättre än vad jag brukar ha på mig hemma... (vilket är typ pyjamasbyxor och en av pappas gamla flanellskjortor). Här kommer satc-versionen:


...och här är min tolkning!

tisdag 22 februari 2011

Sex and the City outfit week! Tisdagens bidrag!

Idag är jag inspirerad av en klassisk lite småsnobbig Charlotte-look. Temat tänker jag mig är ljusa tyger i form av skjorta eller blus på överkroppen, klassisk tweedkjol på underkroppen. Väldigt kvinnligt, enkelt, men effektfullt.

måndag 21 februari 2011

Sex and the City outfit week! Måndagens bidrag!

Jag fick en idé - den här veckan ska mina kläder inspireras av olika outfits från SATC! Ingen särskild anledning, bara för att det är kul, och för att jag har inspirerats så mycket av fantastiska stylisten Patricia Field som är den som skapat de här stilarna. Tanken är självklart inte att kopiera kläderna rakt av, utan att plocka idéerna och sätta min egen personliga prägel på dem.

Ni får gärna hänga på och göra samma sak - extra kul blir det om fler visar upp bilder på hur ni tänkt :) En liten utmaning!

Jag börjar veckan med en casual kombo, inspirerad av Carrie: mjuk kjol, enkel t-shirt och kavaj.

Supersnabbt sydd klänning! (Och jag visar hur man gör!)

Jag fyndade ett snyggt mönstrat stretchtyg på Emmaus nyligen. I torsdags kväll bestämde jag mig för att göra den absolut enklaste sortens klänning av det.

För att vara till både inspiration och nytta ska jag visa och beskriva hur man gör! Man kan bli klar på en kväll, även om man inte är van vid att sy! :)

Man börjar med sitt tygstycke. Många gånger när man köper tyg så finns de i 90 eller 140 cm bredd (eller något åt det hållet. Till den här ska det vara ett lite bredare tyg, så minst 120, max 150 till en klänning som ska sitta löst. Vill man ha ett tajt fodral ska man istället använda ett tyg eller klippa det så att det bara är 5-10 cm bredare än vad man själv är när man mäter runt om sitt bredaste ställe, (vilket brukar vara rumpan eller tuttarna, förstås). Längden på tyget, den längd som klipps i butiken, beror på hur lång du vill ha klänningen. Mät dig från mitt på axeln och ner till där den ska sluta, och lägg till sisådär 20 cm (de försvinner när du syr ihop och fållar!) Du ska ha en stor fyrkant framför dig. Min fyrkant är vikt, det är för att jag ska klippa bort överflödig längd.  
 Det första som ska sys ihop är sidorna. Glöm inte att lägga ihop tyget med framsidorna mot varandra så att du bara syr på insidan. Lämna en glipa på bägge sidor uppåt mot axlarna, de ska bli ärmhål. Mät på en tröja eller topp du gillar hur djupt ner gliporna ska gå. (Eller mät på dig själv när du kollar dig i spegeln, man ser var det blir lagom stort...)
 Nästa steg blir att klippa ut en urringning. Jag ville ha en bred, djup och lös, så jag mätte avståndet mellan längst ut på mina axlar, och sedan hur långt ner den skulle gå. Även här kan man enkelt bara mäta och rita av en topp eller klänning man redan har som passar bra. Det är viktigt att mäta ut mitten på klänningen och rita urringningen därifrån så den blir symmetrisk.
 Efter att allt är klippt så syr man ihop axelsömmarna. När man har gjort det så är det inte mycket kvar! Om man vill så kan man fålla, sy upp kanterna direkt i tyget, annars kan man klippa tygremsor som man viker runt kanterna och syr fast. (Eller så köper man färdiga snedband, som man kan bandkanta med, det är enkelt och bra, och man slipper sitta och pilla med att vika remsorna...) Jag valde att ta ett vitt tyg som blir lite kontrast mot allt det mönstrade. Om man vill göra så, så mäter man så bitarna är lika långa som hela ärmhålen och hela urringningen.
 Tyvärr har jag ingen bild på hur man viker in remsorna (för det är lite knepigt, och inget man släpper med ena handen för att fota). Men det man ska göra är att vika in remsornas kanter mot mitten,och sedan vika remsan över den klippta kanten på tyget. Mitten på remsan ska alltså ligga mot kanten, och remsan ska omsluta tyget. När man syr blir det, i fråga om tyglager, remsa - tyg - remsa. (Hoppas det inte låter helt obegripligt...) Har man köpt snedband så är de färdigvikta, och man behöver bara göra det sista steget, att vika dem runt kanten på tyget. Såhär ser det ut när det är klart. Man bör kunna klicka på bilden och se den i ännu större format och se lite bättre hur jag gjort...
När det är klart är det enda som är kvar att göra nederkanten, så att klänningen blir så lång som du vill! Det kan vara lite svårt att mäta, helfigursspegel eller kompis är bra att ha. sätt en liten nål i kanten på den längd du vill ha, klipp och fålla.

Som sista detalj så gjorde jag ett bälte i samma tyg - men det är överkurs. Det går precis lika bra med vilket bälte som helst, och då är klänningen klar! Man behöver inte sy in någon midja, det jobbet gör bältet! Såhär blev min klänning, lös, lätt, luftig och enkel att variera! :)

Om ni undrar över något (hm, typ remsorna, ehe) så fråga bara. Och jag kan ta fler/nya bilder om man vill se någon detalj!