måndag 21 februari 2011

Supersnabbt sydd klänning! (Och jag visar hur man gör!)

Jag fyndade ett snyggt mönstrat stretchtyg på Emmaus nyligen. I torsdags kväll bestämde jag mig för att göra den absolut enklaste sortens klänning av det.

För att vara till både inspiration och nytta ska jag visa och beskriva hur man gör! Man kan bli klar på en kväll, även om man inte är van vid att sy! :)

Man börjar med sitt tygstycke. Många gånger när man köper tyg så finns de i 90 eller 140 cm bredd (eller något åt det hållet. Till den här ska det vara ett lite bredare tyg, så minst 120, max 150 till en klänning som ska sitta löst. Vill man ha ett tajt fodral ska man istället använda ett tyg eller klippa det så att det bara är 5-10 cm bredare än vad man själv är när man mäter runt om sitt bredaste ställe, (vilket brukar vara rumpan eller tuttarna, förstås). Längden på tyget, den längd som klipps i butiken, beror på hur lång du vill ha klänningen. Mät dig från mitt på axeln och ner till där den ska sluta, och lägg till sisådär 20 cm (de försvinner när du syr ihop och fållar!) Du ska ha en stor fyrkant framför dig. Min fyrkant är vikt, det är för att jag ska klippa bort överflödig längd.  
 Det första som ska sys ihop är sidorna. Glöm inte att lägga ihop tyget med framsidorna mot varandra så att du bara syr på insidan. Lämna en glipa på bägge sidor uppåt mot axlarna, de ska bli ärmhål. Mät på en tröja eller topp du gillar hur djupt ner gliporna ska gå. (Eller mät på dig själv när du kollar dig i spegeln, man ser var det blir lagom stort...)
 Nästa steg blir att klippa ut en urringning. Jag ville ha en bred, djup och lös, så jag mätte avståndet mellan längst ut på mina axlar, och sedan hur långt ner den skulle gå. Även här kan man enkelt bara mäta och rita av en topp eller klänning man redan har som passar bra. Det är viktigt att mäta ut mitten på klänningen och rita urringningen därifrån så den blir symmetrisk.
 Efter att allt är klippt så syr man ihop axelsömmarna. När man har gjort det så är det inte mycket kvar! Om man vill så kan man fålla, sy upp kanterna direkt i tyget, annars kan man klippa tygremsor som man viker runt kanterna och syr fast. (Eller så köper man färdiga snedband, som man kan bandkanta med, det är enkelt och bra, och man slipper sitta och pilla med att vika remsorna...) Jag valde att ta ett vitt tyg som blir lite kontrast mot allt det mönstrade. Om man vill göra så, så mäter man så bitarna är lika långa som hela ärmhålen och hela urringningen.
 Tyvärr har jag ingen bild på hur man viker in remsorna (för det är lite knepigt, och inget man släpper med ena handen för att fota). Men det man ska göra är att vika in remsornas kanter mot mitten,och sedan vika remsan över den klippta kanten på tyget. Mitten på remsan ska alltså ligga mot kanten, och remsan ska omsluta tyget. När man syr blir det, i fråga om tyglager, remsa - tyg - remsa. (Hoppas det inte låter helt obegripligt...) Har man köpt snedband så är de färdigvikta, och man behöver bara göra det sista steget, att vika dem runt kanten på tyget. Såhär ser det ut när det är klart. Man bör kunna klicka på bilden och se den i ännu större format och se lite bättre hur jag gjort...
När det är klart är det enda som är kvar att göra nederkanten, så att klänningen blir så lång som du vill! Det kan vara lite svårt att mäta, helfigursspegel eller kompis är bra att ha. sätt en liten nål i kanten på den längd du vill ha, klipp och fålla.

Som sista detalj så gjorde jag ett bälte i samma tyg - men det är överkurs. Det går precis lika bra med vilket bälte som helst, och då är klänningen klar! Man behöver inte sy in någon midja, det jobbet gör bältet! Såhär blev min klänning, lös, lätt, luftig och enkel att variera! :)

Om ni undrar över något (hm, typ remsorna, ehe) så fråga bara. Och jag kan ta fler/nya bilder om man vill se någon detalj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar